35 de proiecte care schimbă ADN-ul STEM al Iașului
November 9, 2015

Științescu începe un program intensiv de lectură. A primit 35 de proiecte ca apa vie pentru ADN-ul educației STEM în Iași. Elevi, studenți, profesori, masteranzi, doctoranzi, ONG-iști, muzeografi și inventatori, oameni frumoși din județul nostru, cu toții s-au mobilizat să învioreze științele și să captiveze adolescenții.

Începând de astăzi, 9 noiembrie și până pe 6 decembrie, Științescu deschide incubatorul de selecție și evaluare a proiectelor.

În perioada 16 – 27 noiembrie a.c. va sta de vorbă pe îndelete cu vizionarii care candidează pentru ordinul Regeneratorilor STEM. Asistenta lui, Doris Cojocariu, îi va contacta pe fiecare în parte, pentru interviu și vă va ține la curent cu deciziile juriului.

 

Mai jos, puteți consulta harta ieșeană a ideilor sănătoase pentru științe și oameni, deopotrivă. Așadar, în concurs au intrat:

 1. Palatul Copiilor Iași (prof. Remus Pantelimonescu) – cu proiectul Față în Față, pentru dezvoltarea unui club de șah didactic.
 2. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, din Iași (asistent cercetare Andrei Ardeleanu) – cu proiectul Grădinița de știință  – festival online de clipuri pentru promovarea științelor.
 3. Asociația pentru Promovarea Economiei Cunoașterii (Grupul de inițiativă Voluntar.ro, coordonator proiect: Sergiu Chiuchiu) – cu proiectul Micro-Gear, pentru utilizarea și dezvoltarea tehnologiilor microcontrolerelor.
 4. Trainer Raluca Chilianu – cu proiectul Mini-școala de afaceri, pentru cursuri de educație financiară și matematică, destinate elevilor din mediul rural.
 5. Asociația Creierului Iași (drd. Bogdan Iliescu) – cu proiectul Săptămâna creierului, pentru popularizarea neuroștiințelor în rândul elevilor.
 6. Asociația Societatea Profesorilor de Științe din Iași (prof. Radu Stratulat) – cu proiectul Valiza cu experimente, pentru dezvoltarea unor prototipuri accesibile, destinate realizării experimentelor în timpul orelor de fizică
 7. Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iași (prof. dr. Tamara Slătineanu) – cu proiectul Promovarea Utilității Semințelor Leguminoase pentru Sănătate – P.U.L.S., pentru popularizarea unui stil de viață sănătos și a cunoștințelor tehnice care se află la rădăcina lui.
 8. Colegiul Tehnic de Căi Ferate Pașcani (prof. Adrian Antochi) – cu proiectul De la virtual la real, pentru familiarizarea tinerilor cu tehnologiile şi echipamentele tehnologice moderne.
 9. Concursul școlar de creativitate „Ștefan Procopiu” pentru fizică și tehnologiile înrudite (Etapa județeană, Ediția a XIX-a, 2016) – pentru stabilizarea deprinderilor de învățare a noțiunilor STEM, în rândul elevilor din clasele VII- XII.
 10. Fundația Vatra Pașcanilor – cu proiectul Clubul „Știm și glumim”, pentru prezentarea atractivă a fenomenelor ficize și chimice în rândul elevilor. Și pentru că Nimic nu doare mai tare decât lucrul pe care l-ai înțeles prea târziu.
 11. Grupul de inițiativă al Școlilor Gimnaziale Bodești și Grajduri (consilier școlar Doina Toană) – cu proiectul Stilul de viață sănătos și Chimia, pentru învățarea chimiei pornind de la pasiunea pentru un stil de viață sănătos.
 12. Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti”, Răducăneni (prof. Liliana Carp) – cu proiectul Simfonia MaSt, pentru abordarea integrativă a matematicii, ştiinţelor şi tehnologiei şi stimularea competiției.
 13. Complexul Muzeal Național Moldova (muzeograf Monica Nănescu) – cu proiectul  Hands-On Meteo Science, pentru ca elevii ieșeni să învețe să prevadă vremea.
 14. Palatul Copiilor Iași (coordonator proiect: Manuela Pavel) – cu proiectul Geometrie – design – artă – Origami, pentru întâlnirea dintre geometrie, cultură, istorie și artă.
 15. Echipa Dinamic Iași (prof. Remus Pantelimonescu) –  cu proiectul Platforma de dezvoltare roboți: „BioMake”, pentru construcția  5 roboți autonomi de competiție.
 16. Prof. inventator Ion Vlad – cu proiectul Un buchet de invenții pentru bobocii tehnicii de mâine.
 17. Societatea Studenților Mediciniști Iași (coordonator proiect: Maria Calianu-Iorga) – cu proiectul HPV și cancerul de col uterin, pentru ca tinerii să afle din vreme despre simptomele și tratamentele cancerului de col uterin.
 18. Școala Gimnazială „Alecu Russo” (prof. Mihaela Moruzi) – cu proiectul ScienceArtRecycle, pentru inaugurarea unui Atelier de reciclare prin știință și artă.
 19. Colectivul profesorilor de matematică, științe și tehnologie de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” (prof. Gina Hriscu) – cu proiectul Picătura de Știință, pentru dezvoltarea oportunităților de petrecere a timpului liber prin exersarea competențelor STEM.
 20. Colectivul profesorilor de matematică, științe și tehnologie de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” (prof. Laura Mocanu)– cu proiectul MSSC7, pentru atargerea elevilor înspre Matematică și Științe, în Societatea Cunoașterii.
 21. Școala Gimnazială „Ioanid Romanescu”, Voinești (Coordonator proiect: David Burcovschi – elev, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași) – cu proiectul: ROBOFIZ, pentru inaugurarea unui club de robotică pentru elevii Școlii din Voinești.
 22. Drd. Ion Felea – cu proiectul Știința în enigme, pentru organizarea unui Campionat al Devoratorilor de Știință.
 23. Prof. Diana Stănescu (de la Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos) – cu proiectul Elevii de la virtual, la real în secolul XXI, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial și a competențelor digitale, în rândul elevilor.
 24. Universitatea de Stiințe Agricole și Medicină Veterniară „Ion Ionescu de la Brad”, din Iași (drd. Vasilica Onofrei ) – cu proiectul Din Farmacia Domnului propovăduind elevilor – cercetare și practică universitară, pentru recunoașterea și utilizarea plantelor medicinale în rândul elevilor.
 25. Școala Gimnazială din Valea Lupului (prof. Petronela Petrea) – cu proiectul ROBOTICON, pentru motivarea elevilor din clasele VII-VIII să studieze științele.
 26. Consiliul Județean al Elevilor Iași (coordonator proiect: Cezar Roșu)– cu proiectul STEM FEST, pentru un festival care să apropie elevii de minunile tehnicii.
 27. Asociația Outventure (coordonator proiect: Costi Alupoaie) –  cu proiectul TechnoBrick, pentru experimente și ateliere practice de învățare pe baza seturilor de LEGO Education.
 28. Asociația Studenților Chimiști Ieșeni (coordonator proiect: Răzvan Costin) – cu proiectul ChemContest, pentru realizarea experimentelor de Chimie, în condiții optime de siguranță.
 29. Asociația Studenților Chimiști Ieșeni (coordonator proiect: Răzvan Costin) – cu proiectul Eprubetă cu ștafetă, pentru ca elevii să învețe să experimenteze în laborator.
 30. Ștefana Arhire (Elevă, Colegiul Național Iași) – cu proiectul Lasă griul… Ia șii verde, pentru ca tinerii să înțeleagă cum afectăm mediul înconjurător și să învețe să păstreze un oraș sănătos, fără să piardă din esența lui culturală și istorică.
 31. Liga Studenților Facultății de Automatică și Calculatoare din Iași (coordonator proiect: Radu Anastasiu) – cu proiectul Thinking in Code, pentru deprinderea elevilor cu limbajele de programare de nivel înalt, precum C și ++.
 32. Palatul Copiilor Iași – cu proiectul Centru Foto-Video, pentru instruirea tinerilor în artele vizuale și crearea unui nucleu de tineri care să imortalizeze activitățile tuturor cercurilor de la  Palatul Copiilor.
 33. Asociația Studenților și Absolvenților Facultății de Construcții și Instalații (coordonator proiect: Gabriel Popescu) – cu proiectul Azi, elevi, mâine, studenți la Construcții, pentru popularizarea inginerieii construcțiilor în rândul elevilor care studiază în liceele din orașele limitrofe ale municipiului Iași.
 34. Clubul de robotică al Facultății de Fizică „RoboPhysX” (coordonator proiect: Adrian Onea) – cu proiectul Yashi Cyber Inventors, pentru ca elevii din clasele IX – XI să deprindă competențe în sisteme robotizate și tehnologii de imprimare 3D.
 35. Școala Gimnazială din Scobinți (prof. Alina Trofin) – cu proiectul Minuni în eprubetă, pentru ca elevii să lucreze în laborator și să experimenteze în siguranță.

 

Respirați atânc și imaginați-vă viitorul apropiat!