Anul acesta sprijinim școlile printr-o ediţie pilot, care îşi propune să aloce atât resurse financiare, cât şi informaționale pentru derularea eficientă a procesului de predare-învățare. Dacă prin cele 4 ediţii Științescu am urmărit să susținem inițiativele ingenioase care își propuneau să-i împrietenească pe elevi cu științele, cea de-a 5 ediţie reprezintă evoluţia programului Ştiinţescu şi adaptarea lui la un nou contex educaţional.
Noutatea constă în dezvoltarea şi aplicarea unui program de formare profesională, care are ca obiective: prezentarea și familiarizarea participanților cu principiile generale de funcționare a unei platforme online, îmbunătățirea tehnicilor de comunicare în interacțiunea cu elevii și în cadrul orelor de curs (online și față-în-față) şi facilitarea comunicării în spațiul online și în predarea față-în-față, prin intermediul unor instrumente educaționale relevante și adaptabile diverselor discipline predate.
Chiar dacă școlile s-au redeschis, unele doar parţial, iar predarea se realizează în clasă, există încă multe instituţii de învăţământ care nu sunt pregătite în totalitate pentru adaptarea și readaptarea la mediul online. Consecinţele sunt diverse, activitatea educaţională având lacune profunde în ceea ce privește accesul echitabil al elevilor la orele online din lipsa unor echipamente electronice funcționale.
Ideea unei ediţii de digitalizare a apărut în momentul în care ne-am dat seama că achiziția și distribuirea de tablete elevilor fără asigurarea unor condiții prealabile de familiarizare cu platformele online de învățare nu are un progres evident la nivelul asimilării cunoștințelor și dobândirii competențelor. De aceea, prin acest program de digitalizare pentru școli din județul Iași urmărim cei trei actori ai educației: instituția școlară/școala, cadrul didactic și elevul.
Prin „Științescu Iași – ediția de digitalizare”, cu sprijinul Amazon, urmărim să identificăm nevoia reală de educație digitală și asumarea managementului intern al achiziției echipamentelor de către școală, oferirea către elevi și folosirea echipamentelor pentru învățarea online. De asemenea, urmărim formarea de competențe și aptitudini (la nivelul cadrelor didactice) pentru folosirea tehnologiei în procesul de învățare și ne preocupăm de crearea de contexte de schimb de experiențe (cadre didactice – mentori cu experiență).
Programul se va desfăşura în perioada februarie – iunie 2021 şi va consta într-un sprijin financiar de peste 250.000 lei, acordat următoarelor 3 școli din județul Iași: Poieni, Șipote, Voinești. Resursele financiare vor fi direcţionate către achiziția de tablete pentru elevii de gimnaziu, laptopuri funcționale și un program de formare de competențe de utilizare a platformelor educaționale în procesul didactic pentru profesori. Cursurile din programul de formare vor fi susținute de către echipa de specialiști „Profesorii inovează școala – formare PISC” formată din prof. Anamaria Ghiban și prof. Cristina Mocanu şi vor consta în sesiuni online, grup suport, schimb de experienţă, împărtăşirea exemplelor de bune practice şi multe alte contexte de învăţare.
* Științescu s-a implementat la Iași în perioada 2015-2019 de Fundația Comunitară Iași, în parteneriat cu Romanian-American Foundation și cu Federația Fundațiile Comunitare din România și cu susținerea finanțatorilor locali.
** În anul 2021, sub umbrela Științescu, Fundația Comunitară Iași dezvoltă „ediția de digitalizare” cu sprijinul Amazon.
*** Mai multe detalii se găsesc pe website-ul Fundației Comunitare Iași – www.fundatiacomunitaraiasi.ro și pe website-ul Științescu Iași – www.iasi.stiintescu.ro.